'PvdA wil af van multiculti theedrinken'

De PvdA gooit het roer om. De partij van Job Cohen wil af van het softe 'multiculti theedrinken' en gaat zich inzetten op het keihard aanpakken van ontspoorde allochtonen, schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een uitgelekte e-mail waar de krant de hand op heeft weten te leggen.

Strategisch leider van de partij, Pieter Paul Slikker, heeft maanden aan het plan gewerkt. In het plan is speciale aandacht voor de problemen die allochtonen veroorzaken. "Om het stevig te verwoorden: we gaan niet terug naar de tijd van multiculti theedrinken", aldus Slikker.

Met de koerswijziging wil de grootste oppositiepartij het de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV moeilijk gaan maken. "We hebben het de afgelopen weken in alle gesprekken en onderzoeken weer haarfijn te horen gekregen; dit kabinet is goed bezig", schrijft hij. "Ze zijn daadkrachtig en helder, zetten goede stappen op de veiligheidsagenda en de bezuinigingen mogen dan niet fijn zijn, nodig zijn ze wel."

De partij wil niet inhoudelijk op de uitgelekte e-mail reageren. "Het gaat om een intern stuk", zegt de voorlichter van het partijbureau in de krant.