Boze Serviërs steken grenspost Kosovo in brand

Een boze menigte van zo'n tweehonderd Serviërs heeft woensdag in het noorden van Kosovo een grenspost bekogeld met brandbommen. Enkele uren eerder had een speciaal politieteam zich juist teruggetrokken uit het gebied. Vooralsnog zijn er geen meldingen van gewonden.

Woensdag beëindigde een speciaal team van de Kosovaarse politie een operatie die tot doel had de controle over twee betwiste grensposten in het door Serviërs gedomineerde noorden over te nemen.

Nicolas Hawton, een woordvoerder van de Europese politiemacht in Kosovo, veroordeelde de aanval en riep de bevolking op kalm te blijven. Volgens Hawton zijn vredesmilitairen van de NAVO en Europese agenten gestuurd om een aanval op een tweede grenspost te voorkomen. Volgens onbevestigde berichten zouden er vuurgevechten tussen Servische burgers en NAVO-militairen hebben plaatsgevonden.

De Servische president Boris Tadic riep op tot een 'direct einde' aan het geweld in Noord-Kosovo. Volgens Tadic 'verdedigen de hooligans die verantwoordelijk zijn voor het geweld noch Servië, noch de Servische bevolking'.

Maandag had de Kosovaarse premier Hashim Thaci opdracht gegeven tot de missie om twee controleposten over te nemen. De politiemacht wilde hiermee een verbod op goederen uit Servië afdwingen als vergelding voor een vergelijkbare maatregel van de Servische regering. De politieactie en de overname van een controlepost lokte een reactie uit van Kosovaarse Serviërs die probeerden te verhinderen dat ook een tweede controlepost werd overgenomen. Hierbij kwam een agent om het leven.

Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Servië weigert de nieuwe staat te erkennen en Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen weigeren de Kosovaarse autoriteiten te erkennen. De Kosovaarse regering heeft opgeroepen tot steviger actie in het noorden. Ze verwijt de politiemacht van de EU in het land terughoudend op te treden tegen Serviërs die de autoriteit van de regering in Pristina weigeren te erkennen. De controleposten in het noorden werden bemand door Serviërs die zich niet hielden aan de instructies vanuit Pristina.

Het geweld is een ernstige tegenslag voor pogingen van de NAVO een overeenkomst te sluiten die Kosovaarse functionarissen de leiding geeft over de controleposten.

De bevelhebber van de NAVO in Kosovo, Erhard Bühler, sprak met Servische regeringsfunctionarissen om tot een oplossing te komen, maar slaagde hier niet in.