Kinderhandelaars opgepakt in China

De Chinese autoriteiten hebben 89 verhandelde minderjarigen gered uit de handen van twee bendes mensenhandelaars. De kinderen waren tussen tien dagen en vier jaar oud. De politie heeft 369 vermoedelijke leden van de bendes gearresteerd.

De arrestaties werpen een licht op de Chinese zwarte markt voor kinderhandel. De meeste kopers willen meer kinderen dan de Chinese regering toestaat of gebruiken de kinderen voor slavenarbeid. Ondanks de zware straffen voor mensenhandel in China, waaronder de doodstraf, is het een zeer lucratieve markt.

Een van de bendes verhandelde kinderen in veertien verschillende Chinese provincies. De andere bende verkocht vooral kinderen in Vietnam via de aangrenzende Chinese provincie Guangxi. Volgens een rapport op de website van het ministerie van publieke veiligheid hebben op 20 juli ruim 2600 agenten in veertien provincies invallen uitgevoerd.

De politie heeft de kinderen ondergebracht in weeshuizen omdat niet duidelijk is wie hun ouders zijn. Het is vaak moeilijk de ouders op te sporen en de Chinese wet is niet eenduidig over wanneer de kopers van een kind vervolgd kunnen worden. Veel baby's worden gestolen maar sommigen worden door hun ouders verkocht.

Volgens Lui Ancheng van het ministerie van publieke veiligheid zijn de kopers van kinderen niet strafbaar zolang ze de kinderen niet mishandelen. De Chinese traditie, waarin kinderen op latere leeftijd voor hun ouders zorgen, speelt ook een rol in 'de verschrikkelijke handel in kinderen', aldus Lui.

Chinezen hebben van oudsher vaak een voorkeur voor jongens, omdat zij op latere leeftijd beter in staat zouden zijn hun ouders te onderhouden. Als gevolg van deze voorkeur worden meisjes vaak verkocht door hun ouders, zodat ze nogmaals kunnen proberen een jongetje te krijgen. In China mogen stellen in stedelijke gebieden maar één kind hebben, op het platteland is twee het maximum.