MRSA-bacterie in Arnhems ziekenhuis

Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem roept patiënten op zich te laten testen op de MRSA-bacterie. Het ziekenhuis denkt dat het te maken heeft met een vrij besmettelijke variant, werd woensdag bekendgemaakt.

De bacterie werd vorige week aangetroffen bij een patiënt die op de verpleegafdeling Chirurgie lag. Deze wordt sindsdien geïsoleerd verpleegd en het ziekenhuis heeft alle noodzakelijke maatregelen getroffen. Dit jaar is de besmettelijke variant bij twaalf patiënten aangetroffen.

Dat is meer dan normaal. Daarom roept het ziekenhuis uit voorzorg alle patiënten op die dit jaar opgenomen zijn geweest op de verpleegafdeling van Chirurgie en Traumatologie. Zij krijgen een brief, waarin hen wordt gevraagd een kweek te laten afnemen bij de huisarts. Mocht blijken dat ze de bacterie bij zich dragen, dan volgt een gerichte behandeling.

De MRSA-bacterie is niet meer gevoelig voor gebruikelijke antibiotica. Voor gezonde mensen is de bacterie ongevaarlijk. Mensen met een verminderde weerstand kunnen wel ziek worden.

Eerder deze week werd de MRSA-bacterie aangetroffen in het St. Jans Gasthuis in Weert. Het ziekenhuis kondigde daarop een opnamestop af voor de intensive care. Jaarlijks wordt in Nederlandse ziekenhuizen bij ongeveer 1500 mensen een MRSA-besmetting vastgesteld.