Eneco bouwt bio-energiecentrale in Delfzijl

Energiebedrijf Eneco gaat een bio-energiecentrale bouwen in het havengebied van Delfzijl. Vanaf 2013 moet de centrale 49 megawatt groene stroom opleveren, goed voor energie voor 120 duizend huishoudens. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

In de centrale zullen snippers van gerecycled hout worden gebruikt. Jaarlijks moet daarvoor driehonderduizend ton aan houtsnippers worden aangeleverd per schip, trein en vrachtwagen. Als de centrale in 2013 in gebruik wordt genomen, wordt per jaar 250 duizend ton CO2 bespaard.

De bouw van de groenestroomcentrale past volgens Eneco in de strategie van het bedrijf om steeds meer energie duurzaam op te wekken. Over het uiteindelijke doel maakt het energiebedrijf niets bekend. "Over enkele decennia zullen wij meer duurzame energie gebruiken dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen", stelt een woordvoerder van Eneco.

In het komende jaar opent Eneco twee windmolenparken, maar ook een gascentrale die 870 megawatt energie moet gaan opwekken. "Die centrale dient als buffer voor de duurzame energie, voor als er bijvoorbeeld geen wind is", legt de woordvoerder die keuze uit. "Maar gas is van de fossiele brandstoffen wel de meest duurzame. Bij kolencentrales wordt twee keer zo veel CO2 opgewekt." Eneco maakt geen gebruik van kolencentrales of kernenergie.

De biogascentrale zal gebouwd worden door Ballast Nedam, het Finse Metso Power Oy en het Duitse Areva Renewables. Eneco maakt geen financiële details bekend, maar Ballast Nedam liet weten dat hun deel van de opdracht 48 miljoen euro waard is.


Eneco bouwt bio-energiecentrale in Delfzijl (Foto: Novum)