België onderzoekt site PVV-medewerker

Justitie in België overweegt een onderzoek in te stellen naar een mogelijk verband tussen de aanslagen in Noorwegen en de website The Brussels Journal van de rechtse ideoloog Paul Belien, die PVV-leider Geert Wilders adviseert. Dat melden de Vlaamse kranten de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg woensdag.

De Belgische veiligheidsdiensten hebben een dossier samengesteld over The Brussels Journal en dat ingeleverd bij justitie. Diverse teksten van de website komen voor in het manifest van de dader van de aanslagen in Noorwegen, Anders Behring Breivik.

The Brussels Journal is een rechts-conservatief weblog, waaraan verschillende auteurs bijdragen. De site heeft veel aandacht voor islamkritiek. Belien geldt als de drijvende kracht achter de website. Van hem werd vorig najaar bekend dat Wilders hem als medewerker had aangesteld. Eerder werkte Belien voor het Vlaams Blok.

In een artikel op The Brussels Journal wordt benadrukt dat het weblog nooit heeft opgeroepen tot geweld. De website heeft ook een Engelse vertaling gepubliceerd van de verklaring waarin Wilders afstand neemt van de daden en het gedachtegoed van Breivik.