Studente mag afstuderen via Skype

Een 21-jarige studente aan de Hogeschool Utrecht mag via Skype haar eindexamen doen. Vanuit het Australische Melbourne staat ze in november voor de webcam om haar afstudeerpresentatie te houden, schrijft het AD woensdag.

De hogeschool benadrukt in de krant dat het om een experiment gaat en dat vooralsnog alleen deze studente, Sophie Luikinga, op deze manier mag afstuderen. Zij had hierom gevraagd omdat ze in het najaar stage loopt in Australië. Daarna wil ze blijven om te reizen en een masteropleiding te volgen. Dat laatste gaf volgens haar de doorslag. De school moest wel er wel een paar maanden over nadenken voordat toestemming werd gegeven.

Omdat ze op hetzelfde tijdstip als haar studiegenoten het examen moet afleggen, moet ze vanwege het tijdverschil midden in de nacht examen doen. Ze moet ook drie toehoorders regelen die op dat tijdstip aanwezig willen zijn. In Utrecht kijkt de examencommissie mee. De studente moet zelf voor een goede videoverbinding zorgen.

Luikinga studeert life sciences & chemistry. Tijdens haar stage doet ze onderzoek naar het effect van verslaving aan drank of drugs op de hersenen.