Honderden homostellen getrouwd in New York

Honderden homostellen hebben elkaar zondag in diverse plaatsen in de staat New York het jawoord gegeven. New York stemde 24 juni in met het homohuwelijk, de wet trad precies een maand later in werking.

De griffie in de wijk Manhattan had het zondag druk. Bij elke uitgifte van een huwelijksakte brak het aanwezige publiek uit in applaus en werden tientallen ballonnen opgelaten. Eén stel droeg passende kilts, een ander glinsterende kronen. Kinderen renden door de gangen terwijl ambtenaren met megafoons de nummers van de stellen omriepen.

De stad New York was erop berekend om zondag 764 stellen in de echt te verbinden. Uiteindelijk meldden 823 koppels zich aan, die zondag ook allemaal werden gehuwd. Een verplichte wachtperiode van 24 uur, die ertoe geleid zou hebben dat de eerste huwelijken pas maandag konden worden voltrokken, werd door rechters weggewuifd.

De tegenstanders van het homohuwelijk hebben ook meteen van zich laten horen. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren.

Staatssenator Ruben Diaz, een predikant en de enige Democraat in de senaat van New York die vorige maand tegen het homohuwelijk stemde, zei tegen een menigte bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties dat hij en gelijkgestemden alles zullen doen om de zondag gesloten huwelijken ongeldig te laten verklaren.

Volgens Diaz hebben rechters in New York de wet overtreden door de wachtperiode te negeren. "We zullen hun volgende week laten zien dat alles wat hier vandaag gebeurd is, illegaal was", zei Diaz in het Spaans. "Vandaag begint de strijd. Vandaag begint de oorlog."

De tegenstanders van het homohuwelijk eisen nu dat de kwestie in een referendum aan de bevolking van New York wordt voorgelegd. In Californië, waar het homohuwelijk in 2008 werd gelegaliseerd, wisten tegenstanders de legalisering via een referendum datzelfde jaar nog terug te draaien.

Honderden mensen protesteerden zondag bij het Capitool in de hoofdstad Albany. Tre' Staton, pastoor in een buitenwijk van Albany, zei gefrustreerd te zijn dat een wet die volgens hem weinig steun geniet onder de bevolking, toch is aangenomen. "We zijn niet tegen iemand, maar we willen niet dat het homohuwelijk ons wordt opgelegd."


Honderden homostellen getrouwd in New York (Foto: Novum)