Extra beveiliging Britse moskeeën

Verschillende moskeeën in Groot-Brittannië treffen naar aanleiding van de aanslagen in Noorwegen extra veiligheidsmaatregelen, hebben leiders van de Britse moslimgemeenschap zondag gezegd. De vermoedelijke dader heeft een manifest op internet geschreven waarin hij ageert tegen de komst van moslimmigranten naar Europa.

"Mensen kijken over hun schouders omdat zij bang zijn dat wij het volgende doelwit zijn", zei Mohammed Shafiq van de Ramadan Foundation, een van de grootste moslimorganisaties in Groot-Brittannië. "Wij zeggen dat ze extra waakzaam moeten zijn en dat er meer beveiliging komt bij de moskeeën."

Shafiq zei dat extra veiligheidsmaatregelen zijn besproken met de politie in Manchester, waar veel van de bijna twee miljoen Britse moslims wonen. Deze week komen duizenden moslims bij de moskeeën bijeen in verband met het begin van de ramadan.

Britse moslims zeggen dat zij mikpunt zijn van aanvallen sinds 2005, toen bij zelfmoordaanslagen op het openbaar vervoer in Londen 52 mensen om het leven kwamen. Britse veiligheidsdiensten zouden sinds die aanslagen en die van 11 september 2001 vooral oog hebben voor moslimterrorisme. "Hierdoor hebben extreem rechtse groepen terrein kunnen winnen", zei Shafiq.

De Europese politieorganisatie Europol zet een werkgroep op om de dreiging van extreem rechts en extreem links in Scandinavische landen in kaart te brengen, zegt woordvoerder Søren Pedersen. Twee Europese veiligheidsfunctionarissen onderzoeken berichten dat de Noorse schutter Anders Behring Breivik in 2002 een bijeenkomst van rechtse extremisten in Londen heeft bijgewoond. Zij willen niet bevestigen dat Breivik al als een potentieel gevaar in de peiling was.