Europol wil Noorwegen helpen

De Europese politieorganisatie Europol stelt een groep van zo'n vijftig deskundigen samen die kan helpen bij het onderzoek naar niet-islamitische terreurdreigingen in Scandinavië. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten.

Het in Den Haag gevestigde Europol hoopt Noorwegen en ook Denemarken, Finland en Zweden de komende weken te kunnen helpen bij het vaststellen van de mate van terreurdreiging. Noorwegen heeft nog niet om assistentie gevraagd, maar Europol staat klaar om te helpen, zei Soren Pedersen van Europol.

"Er bestaat geen twijfel over dat de dreiging van islamitische terreur nog bestaat, maar er zijn tekenen dat extreemrechtse bewegingen professioneler en agressiever worden en daardoor meer mensen aantrekken." De deskundigen kunnen in de toekomst ook in andere landen worden ingezet, aldus Pedersen.

De 32-jarige dader van de twee aanslagen in Noorwegen, een blonde man met blauwe ogen, had waarschijnlijk een politiek motief voor zijn daad. Van 1999 tot 2004 was hij lid van de jongerenafdeling van de recht-populistische Voortgangspartij. Ook plaatste hij op internet geregeld anti-islamitische reacties op christenfundamentalistische websites.