Eerste homostellen getrouwd in New York

Na het in werking treden van een nieuwe wet in de Amerikaanse staat New York zijn daar zaterdagnacht de eerste homostellen getrouwd. De homorechtenactivisten Kitty Lambert en Cheryle Rudd gaven elkaar even na middernacht bij de Niagarawatervallen het jawoord. Met lampen werden de watervallen in de kleuren van een regenboog gebracht, het symbool voor homorechten.

New York werd vorige maand de zesde en grootste Amerikaanse staat waar het homohuwelijk nu wordt erkend. De wijziging is voor homorechtenactivisten een belangrijke stap op weg naar nationale erkenning.

Zondag is de eerste dag waarop homostellen in de staat officieel in het huwelijk kunnen treden. Ook in Albany, Hudson en Long Island traden homostellen de afgelopen nacht in het huwelijk. Ze gaven daarmee de aftrap voor wat naar verwachting een zondag vol met huwelijken wordt.

De vrouwen die bij de Niagarawatervallen trouwden, zijn al meer dan tien jaar samen. Ze hebben lang gevochten voor het recht om te trouwen. De ceremonie werd uitgevoerd door burgemeester Paul Dyster en werd bijgewoond door statenleden die vorige maand voor het homohuwelijk stemden.

De veelal religieuze tegenstanders roeren zich ook. Er staan op verschillende locaties demonstraties gepland.