Zanger Johnny Hoes (94) overleden

Zanger producer en liedjesschrijver Johnny Hoes is zaterdagavond overleden. Dat meldt zijn platenmaatschappij. Hoes is 94 jaar geworden. Omstreeks 19.45 uur blies hij zijn laatste adem uit. Donderdag werd bekend dat Hoes in een ziekenhuis was opgenomen na een hartinfarct. Zijn toestand was kritiek.

Hoes, geboren op 19 april 1917 in Rotterdam, probeerde het na de Tweede Wereldoorlog als zanger en maakte als snel naam. Behalve onder zijn eigen naam maakte Hoes ook singles als De Twee Jantjes en onder de schuilnamen Andy Field en De Meeuwen. Met nummers als De Smokkelaar, De Stroper en Daar Mag Je Alleen Maar Naar Kijken scoorde hij hit na hit.

De man die anno 2011 achter duizenden meezingers, smartlappen en carnavalskrakers zit, boekte zijn grootste succes met de smartlap Och, Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven. Met zo'n 450.000 verkochte exemplaren geldt de plaat nog altijd als een van de meest verkochte singles in Nederland. In totaal verkocht Hoes meer dan een miljoen platen en ontving hij talloze gouden en platina platen.

Naast zijn zangcarrière was Hoes in de jaren vijftig producer bij Phonogram en richtte hij zijn eigen muziekuitgeverij Benelux Music op. Zo stond hij aan de wieg van het succes van tal van artiesten. Hoes was de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam, De Heikrekels, Normaal en Doe Maar en schreef bovendien nummers voor onder meer Eddy Wally, Dennie Christian, Anneke Grönloh, Rob de Nijs en Ria Valk. Ook was Hoes verantwoordelijk voor het succes van De Electronica's, die een wereldhit scoorden met De Vogeltjesdans.

In 1963 zette hij zijn eigen platenmaatschappij Telstar op waar naast Hoes' eigen ontdekkingen ook onder meer The Walkers, Toontje Lager, Henk Wijngaard, Frank Boeijen en Pierre Kartner hun muziek uitbrachten. In die tijd kreeg Hoes ook zijn eigen radio- en televisieprogramma. Voor de VARA presenteerde hij Met een Lach en een Traan en voor de KRO mocht hij een verzoekplatenprogramma maken met uitsluitend Nederlandstalige nummers.

Door de recessie in de platenbranche moest Hoes in de jaren tachtig tot zijn grote verdriet zijn eigen drukkerij sluiten maar hield hij Telstar overeind. Het bedrijf wordt nog altijd door zijn familie gerund.

Hoes deed het de afgelopen jaren wat rustiger aan, maar het zingen gaf hij niet op. Zo nam hij recent nog duetten op met onder meer Thomas Berge en Stef Ekkel. In zijn leven begeleidde Hoes zo'n 1500 artiesten naar plaatopnamen, was hij betrokken bij de productie van zo'n vijftienduizend titels en schreef hij ruim vijfduizend nummers.