Laatste staande ovatie voor Kraaijkamp sr.

Onder luid applaus sloot voor de laatste keer het doek voor Johnny Kraaijkamp sr. Vrijdag werd de komiek in een besloten viering herdacht in het Delamar Theater. Onder anderen Ron Brandsteder, Martine Bijl en André van Duijn zaten in het publiek.

De dienst was bijzonder en paste bij Kraaijkamp sr. Er waren tranen, maar er kon ook veel gelachen worden, onder meer door de verhalen van zoon John Kraaijkamp jr. en beste vriend Lex Daniëls.

John haalde een anekdote aan waarbij hij op de peuterschool zijn 'slakje' had laten zien aan een ander kind. "Nou, zal vader dan zijn slak maar aan de juffrouw laten zien", luidde de conclusie van Kraaijkamp sr.

Beste vriend Daniëls memoreerde de vele grappen die de twee met elkaar uithaalden. Zo vroeg Kraaijkamp sr. Daniëls voor hulp bij zijn huwelijk. Dat ging uiteraard niet helemaal zoals gepland. De door Daniëls geregelde duiven poepten de hele slaapkamer van Kraaijkamp sr. onder.

De komiek nam wraak toen zijn beste vriend ging trouwen. "Ik kom thuis, wil lekker in bad, zwemmen er vijfhonderd goudvissen in mijn badkuip", herinnerde Daniëls zich. "En ja, die beesten moeten eten, dus Johnny had voor de zekerheid de halve inhoud van mijn koelkast erbij gegooid."

Ivo Niehe haalde de laatste weken in het Nieuwe Delamar aan. Johnny en Ivo mochten in 2006 de laatste avonden vullen. Elke avond als Kraaijkamp sr. opgehaald moest worden, had hij geen zin meer. "Maar de belofte van een uitverkochte zaal deed het hem elke keer weer."

"Sommige mensen dromen met hun ogen open, anderen leven met hun ogen dicht. Jij deed soms allebei, maar hebt ons allemaal laten dromen met onze ogen open", besloot Ivo Niehe zijn bijdrage aan de herdenking.

De laatste spreker is Joop van den Ende. Ook Joop sprak over de humor van Kraaijkamp sr. Hij kondigde ook aan dat de komiek een bronzen buste krijgt in het Delamar Theater. Bovendien wordt er een foyer vernoemd naar de komiek, die zaterdag wordt gecremeerd.

"John, oude rakker, rust zacht oude komiek", waren de laatste woorden van Van den Ende. Het doek sloot, en Kraaijkamp sr. nam afscheid zoals het hoort. Met een staande ovatie, onder een daverend applaus.