Contant geld voor winkeliers te duur

Het afstorten van contant geld is voor winkeliers de afgelopen jaren veel duurder geworden. In sommige gevallen zijn de kosten veertig procent zijn gestegen. Dat meldt de belangenorganisaties voor winkeliers Detailhandel Nederland vrijdag.

"Voor met name het midden- en kleinbedrijf wordt het afgeven van contant geld bij de bank zo een extreem hoge kostenpost", zegt een woordvoerder van de organisatie.

SNS Bank neemt helemaal geen cash meer aan. "Als de eigen bank geen contanten meer aanneemt, is het moeilijker geld weg te brengen. Daar is een veiligheidsrisico aan verbonden", stelt de woordvoerder. "Winkeliers willen natuurlijk zo min mogelijk contant geld in de kassa hebben om overvallen te voorkomen."

Donderdag werd bekend dat consumenten steeds vaker pinnen. Het nieuwe pinnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een chip in plaats van een magneetstrip, maakt inmiddels veertig procent van het totaal aantal pinbetalingen uit.

Detailhandel Nederland heeft met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) afgesproken dat het nieuwe pinnen tot 2012 geen kostenstijgingen oplevert. Het betalen met cash blijkt voor winkeliers nu echter wel duurder te zijn geworden.

"We zijn voor prikkels om tot een efficiënter betaalverkeer te komen", zegt de woordvoerder. "Maar nu wordt alleen de winkelier geraakt bij het ontmoedigen van het gebruik van contant geld, en niet de consument."

Detailhandel Nederland wil mensen die geld uit de muur halen niet straffen, maar pleit voor positieve prikkels. "Als een consument voortaan alleen met pin betaalt, kunnen de banken een korting geven op de kosten voor een betaalrekening."

Detailhandel Nederland gaat de problemen met contant geld in het volgende overleg met de NVB ter sprake brengen.


Contant geld voor winkeliers te duur (Foto: Novum)