Di Rupo verder als formateur in BelgiŽ

De leider van de Franstalige socialistische partij (PS) in België, Elio Di Rupo, gaat verder met pogingen een federale regering te vormen. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft koning Albert II geweigerd het ontslag dat Di Rupo eerder deze maand aanbod, te verlenen.

Hij heeft Di Rupo gevraagd verder te werken en de net 60 jaar geworden socialist heeft dat aanvaard, berichtte het Belgische persbureau Belga vrijdag. Er komt voor de betrokkenen wel eerst een 'onderhandelvakantie' tot half augustus wegens de grote vermoeidheid van betrokkenen.

Ruim 13 maanden na de verkiezingen is er zo weer zicht op overleg over een nieuwe regering. Sinds september waren er geen officiële onderhandelingen meer tussen partijen. Grote afwezige bij deze nieuwe ronde is de grootste partij van het land, de Vlaams-nationalistische N-VA. Die heeft eerder de voorstellen van formateur Di Rupo naar de prullenmand verwezen.

De Belgische formateur had donderdagavond op de nationale feestdag bijna 7 uur lang overleg gevoerd met vertegenwoordigers van acht Belgische politieke partijen. Ze hebben volgens Belga gesproken over hoe de verdere coalitieonderhandelingen zouden moeten worden gevoerd. Op aandringen van de Vlaamse christendemocraten (CD&V) moet eerst een oplossing gevonden worden voor 'BHV', het al circa een halve eeuw slepende conflict tussen Frans- en Nederlandstaligen over het kiesstelsel van tweetalig Brussel, dat is gekoppeld aan dat van westelijk Vlaams-Brabant.