Executie VS op video opgenomen

De uitvoering van de doodstraf van een man in de Amerikaanse staat Georgia is door advocaten van een andere gevangene op video opgenomen. De opname van de executie door middel van een dodelijke injectie moet bewijsmateriaal leveren dat de drug die gebruikt wordt onnodig veel lijden veroorzaakt.

Het gebruik van de drug pentobarbital werd in Georgia voor het eerst ter discussie gesteld na de terechtstelling van Roy Blankenship vorige maand. Blankenship was de eerste gevangene in Georgia bij wie pentobarbital werd gebruikt voor de executie. Nadat de injectie met de drug had plaatsgevonden schudde Blankenship volgens een aanwezige verslaggever van persbureau AP hevig met zijn hoofd en bleef hij mompelen. Het openbaar ministerie stelt echter dat de bewegingen plaatsvonden voor de verdoving intrad.

Volgens tegenstanders van de doodstraf zijn de ongebruikelijke bewegingen van Blankenship bewijs dat Georgia geen pentobarbital had moeten gebruiken om de man te verdoven. Na de verdoving wordt een middel geïnjecteerd om de ter dood veroordeelde te verlammen en vervolgens een om zijn hart tot stilstand te brengen.

Het openbaar ministerie stelt dat er voldoende maatregelen worden genomen om lijden te voorkomen. Zo wordt na elke injectie gekeken of de ter dood veroordeelde nog bij bewustzijn is, aldus het OM.

Het OM probeerde de opname van de executie nog tegen te houden, maar twee rechtbanken bepaalden dat er wel beelden mochten worden gemaakt. De video zal worden beheerd door de rechtbank. De gouverneur van Georgia, Nathan Deal, zei dat het aan de rechtbanken was om over de zaak te beslissen, maar zei dat hij 'ernstige bedenkingen' heeft over het opnemen van executies.