TomTom boekt nettoverlies van half miljard

TomTom nv geeft in het tweede kwartaal een verlies van bijna een half miljard geboekt door een afschrijving omdat de markt voor losse navigatiesystemen (PND's) harder krimpt dan eerder verwacht.

Om de krimp van zijn belangrijkste afzetmarkt op te vangen zal het Amsterdamse bedrijf de komende kwartalen de kosten verlagen.

Het nettoverlies over het tweede kwartaal kwam uit op 489,2 miljoen euro tegen een nettowinst van 33,7 miljoen euro een jaar eerder, aldus TomTom vrijdag.

Eind juni waarschuwde de producent van navigatiesystemen al voor een lagere winst in 2011 dan eerder geraamd, vanwege tegenvallende ontwikkelingen op de PND-markt. De markt voor consumentenelektronica is de afgelopen weken zwak gebleven en deze trend zet zich voort.

In Europa kiezen meer klanten voor goedkope producten, terwijl winkels lagere voorraden aanhouden. De krimp van de PND-markt in Noord-Amerika versnelt en TomTom rekent nu op een daling van circa 30 procent.

De afgenomen verwachtingen leiden in het tweede kwartaal tot een afwaardering op de goodwill van 512 miljoen euro.

De omzet in het tweede kwartaal daalde met 13 procent tot 314 miljoen euro, voornamelijk door een daling van de verkopen van PND's. Deze daling werd gedeeltelijk teniet gedaan door een hogere omzet uit overige diensten en producten.

De winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) daalde met 39 procent tot 46 miljoen euro.

Als gevolg van deze ontwikkelingen verwacht het bedrijf nu een omzet in 2011 van tussen de 1,225 miljard euro en 1,275 miljard euro, terwijl eerder een bandbreedte van 1,425 miljard eurotot 1,475 miljard euro werd aangehouden.


TomTom boekt nettoverlies van half miljard (Foto: Novum)