Politie Londen moet 'pingen' onderzoeken

Scotland Yard is donderdag gevraagd een nieuw aspect van het hackingschandaal te onderzoeken. Het gaat om beweringen dat agenten zijn omgekocht om telefoons te 'pingen', een methode waarmee de locatie van een mobiele telefoon kan worden bepaald.

Het verzoek komt van Jenny Jones, een lid van de commissie die toezicht houdt op de Londense politie. Medewerkers van de opgedoekte schandaalkrant News of the World (NotW) hebben volgens Jones wellicht agenten omgekocht om bepaalde mobiele telefoons te traceren.

De beschuldiging werd geuit door Sean Hoare, de voormalige verslaggever van NotW die met de New York Times sprak over zijn tijd bij NotW. Hoares lichaam werd maandag gevonden in zijn huis in Londen. Volgens de politie is hij niet onder verdachte omstandigheden overleden.

Jones heeft Scotland Yard gevraagd het archief van de politie te doorzoeken om er zeker van te zijn dat het traceren van telefoons altijd rechtmatig is gebeurd. Volgens Jones is het doorzoeken van de politiearchieven een makkelijke manier om te bepalen welke agenten corrupt zijn. "We hebben de informatie en je hoeft die alleen maar te checken."