Directeur: PVV kan trots zijn op KNMI

De Partij voor de Vrijheid kan trots zijn op het KNMI, ondanks dat de partij van Geert Wilders 'zich meer dan eens sceptisch uitlaat over zaken als klimaatverandering'. Dat stelt KNMI-hoofddirecteur Frits Brouwer in het donderdag gepubliceerde jaarverslag.

"Diezelfde politieke stroming houdt ook erg van Nederland; ze zijn ook trots op nationale verdiensten", aldus Brouwer. "In die laatste categorie is een geweldig kennisinstituut als het KNMI ook iets om trots op te zijn, dunkt mij."

PVV-Kamerlid Richard de Mos heeft in het verleden aandacht gevraagd voor vermeende fouten van het KNMI rond het klimaatbeleid. Zo zei hij in 2009 dat de betrouwbaarheid en degelijkheid van het instituut een flinke deuk hadden opgelopen in de discussie rond de opwarming van de aarde als gevolg van klimaatverandering.

"Stel je toch voor dat Nederland afhankelijk zou worden van bijvoorbeeld een nationale weerdienst van een ander land. Ik denk niet dat de PVV dat zou willen". Zegt Brouwer.

Het KNMI in De Bilt had vorig jaar 457 medewerkers en een budget van ruim vijftig miljoen euro. Hoewel het kabinet bezuinigt op het instituut en beziet of de uitvoering van het takenpakket kan worden geprivatiseerd, vindt Brouwer het een 'aangename verrassing' dat 'zijn' instituut zo nadrukkelijk genoemd wordt in het regeerakkoord.

"Hoe je het wendt of keert, het impliceert dat het KNMI er toe doet", zegt de directeur. "Het KNMI vervult tenslotte heel belangrijke taken op veel verschillende terreinen, zowel nationaal als internationaal. Denk aan weeralarmen, klimaatverandering en aardbevingen."

Brouwer gaat ook in op de ascrisis na de vulkaanuitbarsting van april vorig jaar onder de gletsjer Eyjafjallajökull op IJsland, waardoor het Europese vliegverkeer werd lamgelegd. "Het was een moment waarop wij ertoe moesten doen en we stonden er. Die ascrisis heeft bewezen dat het KNMI op kritieke momenten het verschil kan maken. Daar ben ik heel trots op."

Ook vanuit de VVD was er kritiek op het KNMI. VVD-Kamerlid René Leegte zei in juni dat het KNMI moet worden opgeheven wegens partijdigheid. Zonder onderbouwing stelde hij dat twintig procent van de wetenschappers van het KNMI niet onafhankelijk is. Het weerinstituut zou zich verder blindstaren op CO2 als oorzaak van de stijging van de temperatuur op de aarde. De VVD'er opperde het weeralarm en het klimaatonderzoek voortaan uit te besteden.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu liet in een reactie weten dat de onafhankelijkheid van het KNMI onbetwist is. "Er loopt een gesprek over de toekomstige taken, maar dat laat onverlet dat er altijd een publieke taak zal zijn voor het KNMI."