Drentse heideschapen vreten Friese kade schoon

Drentse weideschapen worden ingezet om een kade in het Friese Delfstrahuizen stabiel te houden. Wetterskip Fryslân wil dat ze de reuzenberenklauwen daar verwijderen, omdat die de stabiliteit van de waterkering in gevaar brengt. Sinds deze week grazen 250 schapen langs de Pier Cristiaan-sloot.

Het waterschap heeft op verschillende locaties in de provincie te maken met de reuzenberenklauw en wil minder chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat maaien alleen op de korte termijn resultaat geeft, is de hulp van de schapen ingeroepen.

De plant kan wel vier meter hoog worden, waardoor de onderbegroeiing verdwijnt en zich op de kaden geen goede grasmat kan ontwikkelen. Juist gras geeft de kade stevigheid.

De schapen eten de reuzenberenklauw tot de stengel of wortel kaal. De plant gaat niet direct dood, de dieren moeten nog een paar keer terugkomen om de klus te klaren. Herderin Hilde Groen en honden begeleiden de kudde op de kade bij Delfstrahuizen.

De reuzenberenklauw komt van oorsprong niet voor in Nederland. Naast de ecologische problemen is het sap van de plant gevaarlijk voor mensen. Dit sap bevat chemicaliën die worden geactiveerd door zonlicht, met brandwonden tot gevolg.