Inspectie dreigt Maasstad met opnamestop

Als het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam niet uiterlijk vrijdag zijn afspraken nakomt, gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) alsnog over tot het afkondigen van een opnamestop. Dat zei inspecteur-generaal Gerrit van der Wal donderdag tegen Radio Rijnmond.

Het ziekenhuis kampt al maanden met de uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie. De IGZ stelde het ziekenhuis woensdag onder verscherpt toezicht. De inspectie voert de komende tijd intensieve, extra en onaangekondigde controles uit.

Het urgentiebesef is in het ziekenhuis niet bij iedereen voldoende aanwezig, zegt de inspectie. De leiding schiet daarin tekort. Ook werken verschillende afdelingen onvoldoende samen bij de bestrijding van de bacterie. Van der Wal benadrukt dat ieder ziekenhuis de bacterie onder controle moet kunnen krijgen als het de bestaande richtlijnen en protocollen volgt.

Het afkondigen van een opnamestop acht Van der Wal donderdag nog niet nodig. "Mensen kunnen er nog wel naartoe gaan", aldus de inspecteur-generaal, die daarmee reageert op berichten dat patiënten het ziekenhuis mijden.

Bij drie van de vier nieuwe besmettingen die de NOS woensdag meldde, blijkt het om reeds bekende gevallen te gaan. Alleen van de vierde patiënt is dat nog niet zeker.

Het ziekenhuis kampt al sinds september met de multiresistente bacterie. Bij zeker 70 mensen is de bacterie vastgesteld; 25 besmette patiënten zijn overleden. Ruim 1800 patiënten die zijn behandeld in het ziekenhuis zijn mogelijk drager van de bacterie. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de besmetting.

Overigens is de bacterie ook opgedoken bij het Rotterdamse revalidatiecentrum Rijndam. Dat bevestigt Rijndam na berichtgeving hierover in Metro. De bacterie is bij twee patiënten aangetroffen, die overigens niet ziek zijn. De twee zijn geïsoleerd van de overige patiënten van het revalidatiecentrum.

Later donderdag moet meer duidelijk worden over hoe het Maasstad Ziekenhuis de bacterie eronder probeert te krijgen. Om 16.00 uur begint een persconferentie.