Cel voor ex-directeur hogeschool Windesheim

Een voormalig directeur van hogeschool Windesheim in Zwolle is donderdag veroordeeld tot twee jaar cel voor fraude. De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat de man zich ruim achthonderdduizend euro toe-eigende door valse facturen op te stellen, ze in te dienen en ze vervolgens zelf te ondertekenen.

De man was directeur marketing en communicatie bij de onderwijsinstelling en stuurde de valse facturen jarenlang. Hij stopte pas op het moment dat hij was betrapt. Het geld besteedde hij aan luxe goederen voor zichzelf en naasten.

De voormalig directeur is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. Daarbij is er veel media-aandacht voor de zaak geweest en is de man zijn baan kwijtgeraakt. Dat pleit allemaal in zijn voordeel, aldus de rechter.

Een vordering van de Vereniging voor Christelijk Hoger Onderwijs, waar Windesheim onder valt, is door de rechtbank afgewezen, omdat de man eerder al is veroordeeld tot het terugbetalen van ruim vijfhonderdduizend euro. Wel moet de overheid de vereniging helpen een deel van het geld, ruim honderdduizend euro, terug te vorderen. Als de ex-directeur dit niet betaalt, moet hij nog eens een jaar de cel in.