'Taxichauffeur continu in de gaten gehouden'

Taxichauffeurs die een klant mishandelen of onder invloed van alcohol rijden, raken voortaan direct hun vergunning kwijt. Dat maakt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag bekend, schrijft het AD. Hij wil doorlopend controleren of chauffeurs zich fatsoenlijk gedragen.

Nu moeten taxichauffeurs om de vijf jaar aantonen dat ze een schoon blazoen hebben door een verklaring van goed gedrag te laten zien. Die methode wordt vervangen door een voortdurende screening, omdat grove misstappen van chauffeurs anders mogelijk pas na vijf jaar aan het licht komen.

Ook personeel in het onderwijs wordt straks waarschijnlijk vaker gecontroleerd. Hoe die screening eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Teeven praat daar nog over met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Eerder deze maand werd al bekend dat medewerkers in de kinderopvang voortaan permanent in de gaten worden gehouden. Om kinderen en andere kwetsbare groepen te beschermen worden ook medewerkers in de zorg straks verplicht een verklaring omtrent goed gedrag te tonen.