Thunderbolt centraal bij nieuwe Apple-producten

De Thunderbolt-verbindingstechnologie is een belangrijk onderdeel van Apples nieuwe productlijn. De nieuwe Mac Mini-computer, de MacBook Air-laptop en een nieuw beeldscherm gebruiken alle de techniek om data over te zetten. Dat heeft Apple woensdag bekendgemaakt.

Thunderbolt werd dit voorjaar voor het eerst geïntroduceerd in de MacBook Pro. Via de verbindingstechnologie kunnen gegevens met tien Gigabit per seconde overgezet worden. Dit geldt voor zowel het up- als het downloaden van data. Via een adapter kunnen ook Firewire- en Ethernetkabels worden aangesloten op een Thunderboltpoort.

Het meest opvallende product in de nieuwe productlijn van Apple is het Thunderbolt Display. MacBooks kunnen met een kabel worden aangesloten op het beeldscherm waarna beeld en geluid ontvangen en verzonden kunnen worden via de ingebouwde camera. Het Thunderbolt-beeldscherm moet 999 euro kosten en is over twee maanden in de winkel te vinden.

Daarnaast brengt Apple deze week nog twee nieuwe computers op de markt. De nieuwe MacBook Air, een extra dunne laptop, is twee keer zo snel als zijn voorganger. De kleinste versie ligt donderdag in de winkel voor 949 euro. Ook de rekenkracht van de Mac Mini is verdubbeld. Deze compacte computer moet 599 euro kosten.