Ouders doen aangifte van moord tegen agent

De ouders van Michael Koomen (31), die onlangs in Amsterdam werd doodgeschoten door een agent, hebben woensdag aangifte van moord gedaan tegen de politieman. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gezegd na een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Op 14 mei raakten leden van de Amstelveense voetbalclub RKAVIC in gevecht met een agent. Die loste enkele schoten waardoor Koomen om het leven kwam. Twee anderen, onder wie zijn 28-jarige broer, raakten gewond.

Update 22.33 uur:

Michael Koomen kwam om het leven nadat de agent, een hondenbegeleider, het vuur opende omdat hij naar eigen zeggen werd belaagd door enkele amateurvoetballers uit Amstelveen die hun kampioenschap vierden. De schietpartij vond plaats op de Spiegelgracht, tegenover het Rijksmuseum.

Het is de tweede aangifte tegen de agent. Begin deze maand deed een van de voetballers die bij het incident in zijn buik werd geschoten al aangifte wegens poging tot moord en van zware mishandeling met voorbedachten rade.

Van de schietpartij zijn beelden gemaakt door beveiligingscamera's van een juwelier. Deze beelden komen niet overeen met wat de politieagent heeft verklaard. Zo deelde de agent als eerste een klap uit en schoot hij meerdere keren achter elkaar, bevestigt een ingewijde die de beelden heeft gezien tegenover Novum.

De agent zou hebben verklaard dat hij elk van de vier geloste schoten bewust en overwogen heeft gelost en dat hij als eerste werd geslagen. Het eerste schot zou een waarschuwingsschot zijn geweest, maar op de beelden is te zien dat hij direct raak schoot.

Enkele teamleden worden overigens verdacht van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Bij de schermutseling met de agent probeerde een van de teamleden mogelijk zijn pistool af te pakken.