Onderzoek naar havo-diploma voor gezakte vwo'ers

De onderwijsinspectie onderzoekt of een school in het Groningse Warffum havo-diploma's had mogen geven aan leerlingen die voor hun vwo-examen waren gezakt. Uit het onderzoek moet blijken of zij de diploma's terecht of onterecht hebben gekregen, zegt een woordvoerder van de inspectie.

Het Hogeland College maakte woensdag bekend dat bij de diploma-uitereiking in juni ook zeven gezakte vwo-leerlingen een havo-diploma hebben gekregen. Volgens het college is dit volgens de wet mogelijk als de leerlingen voor de havo zijn aangemeld en voldoen aan de voorwaarden voor het behalen van zo'n diploma.

Deze regeling zou vorig jaar al elders in het land zijn toegepast. De school stelt hierover contact te hebben gehad met de inspectie. Die was volgens de school net als vorig jaar niet blij dat van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. Maar ook zou zijn gebleken dat de maas in de wet die het geven van havo-diploma's mogelijk maakt nog niet is gedicht.

De inspectie wil niet zeggen of de regeling inderdaad al vaker is toegepast. "We onderzoeken eerst wat er is gebeurd en dan pas kunnen we zeggen of dit vaker is gebeurd. Ook weten we dan pas of het mag of niet."