Extern onderzoek naar OM in moordzaak Middelburg

Een commissie gaat onderzoeken of politie en justitie juist hebben gehandeld in de zaak van de 29-jarige man die maandagnacht de ouders van zijn ex-vriendin vermoordde. Het College van procureurs-generaal heeft de externe commissie in overleg met de politie ingesteld.

Dinsdag bleek dat de man vorig jaar juli het huis van zijn vriendin in Haarlem in brand heeft gestoken. Daarvoor heeft hij zich nog steeds niet hoeven te verantwoorden. Hij lag maanden met ernstige brandwonden in een ziekenhuis.

Tussen november en februari heeft de politie meerdere keren contact met hem gehad om een afspraak te maken voor een verhoor. De verdachte zegde die afspraken steeds af. Toen is het dossier naar het OM in Haarlem gestuurd.

Een woordvoerder van het OM wilde er eerder woensdag niet aan dat de zaak voortvarender had moeten worden aangepakt. "Wij hebben de zaak binnen de standaardtermijnen die hiervoor staan beoordeeld." Het dossier ligt klaar om een zittingsdatum in te plannen.

Ook vanwege overtredingen in Middelburg is de man volgens het OM een bekende van justitie. De commissie onderzoekt zowel het optreden van het OM in Haarlem als dat van Middelburg.

De commissie bestaat uit oud-hoogleraar strafrecht Jan Naeyé, oud-korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten Peter van Zundert en oud-procureur-generaal Dato Steenhuis.