Oorlogsmisdadiger Hadzic opgepakt

De Servische autoriteiten hebben Goran Hadzic, de laatste door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadiger, gearresteerd. Dat heeft de Servische president Boris Tadic woensdag bevestigd. Hadzic was een kleine acht jaar op de vlucht. De etnische Serviër werd gezocht voor misdaden tijdens de oorlog in Kroatië (1991-1995).

Hadzic werd woensdagochtend in de bergachtige regio Fruska Gora in het noorden van Servië in de kraag gevat, zei Tadic. De president zei met de arrestatie van deze laatste gezochte van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag te hebben voldaan aan 'zowel zijn wettelijke verplichtingen als zijn morele plicht'. "Hiermee heeft Servië het moeilijkste hoofdstuk in de samenwerking met het tribunaal in Den Haag afgesloten", aldus Tadic in een toespraak op de Servische televisie.

De nu 53-jarige Hadzic werd in 2004 door het Joegoslaviëtribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij heeft deze misdaden begaan toen hij de leider was van de Servische republiek Krajina, een gebied in Kroatië dat de Serviërs innamen toen Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van het toenmalige Joegoslavië.

Hadzic is onder andere vervolging op politieke, raciale of religieuze gronden, deportatie, marteling, moord en uitroeiing ten laste gelegd. Slachtoffer van deze misdaden was de niet-Servische bevolking van de Krajina.

Hadzic verdween in 2004 uit zijn villa in Novi Sad, net toen hij op het punt stond gearresteerd te worden. Het is meer dan waarschijnlijk dat hij destijds voor zijn naderende arrestatie was gewaarschuwd. Hij werd woensdagochtend in dezelfde regio, waar zijn hele familie woonachtig is, in de kraag gevat.

Zijn arrestatie betekent dat Servië nu heeft voldaan aan de eis van de Europese Unie, dat eerst alle door het tribunaal in Den Haag aangeklaagde oorlogsverdachten moeten zijn gearresteerd, voordat toetredingsonderhandelingen kunnen beginnen.

Een kleine twee maanden geleden werd de vroegere legerleider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, door de Servische autoriteiten opgepakt. De vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, werd in 2008 gearresteerd. Beiden staan momenteel terecht voor het Joegoslaviëtribunaal.

Minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal sprak van een stap in de goede richting. Rosenthal benadrukte dat de arrestatie van Hadzic niet de enige voorwaarde voor toetreding van Servië tot de EU is.

De EU sprak in een reactie haar waardering uit voor 'de vastbeslotenheid en betrokkenheid van de Servische regering'. "Na de arrestatie van Ratko Mladic vormt deze arrestatie een positief signaal in de richting van de Europese Unie en de buurlanden van Servië, maar vooral over de rechtsorde in Servië zelf", luidde het in een verklaring van EU-president Herman Van Rompuy, EC-voorzitter José Manuel Barroso en EU-buitenlandchef Catherine Ashdown.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen verwelkomde het nieuws eveneens. En ook hij betuigde zich vol lof over de Servische autoriteiten. "De toekomst van Servië ligt in constructieve samenwerking met zijn buurlanden en de Euro-Atlantische familie", zei hij.


Oorlogsmisdadiger Hadzic opgepakt (Foto: Novum)