Veel overtredingen rond werken met straling

Zeventig procent van de buitenlandse werknemers die in Nederland werken met radioactieve bronnen, hebben vaak niet het vereiste stralingspaspoort of het is niet in orde. En bij bedrijven waar wordt gewerkt met stralingsbronnen worden in 63 procent van de gevallen de regels overtreden, blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie over 2010.

De inspectie voerde op 52 locaties controles uit, waar in totaal zestien Nederlandse en buitenlandse bedrijven onderzoek deden. Ze onderzochten bijvoorbeeld bruggen, schepen of transportleidingen op inwendige afwijkingen, waarbij scans worden gemaakt met sterke radioactieve bronnen of röntgentoestellen.

Buitenlandse werknemers die in Nederland met deze apparatuur willen werken, moeten zijn gekeurd door een stralingsarts. Ook moeten ze in het bezit zijn van een stralingspaspoort, waarin onder meer wordt bijgehouden aan welke doses straling iemand al is blootgesteld. Dan weet een volgende werkgever of de betreffende werknemer nog kan worden ingezet zonder dat de wettelijke limiet voor blootstelling aan straling wordt overtreden.

Ook de helft van de locaties voldeed niet aan de vereisten, constateerde de Arbeidsinspectie. Dan gaat het om het onvoldoende afbakenen van het werkterrein en het werken met apparatuur die niet is gekeurd. Bij het gebruik van vaste stralingsbronnen in onder meer musea, gieterijen, elektronicabedrijven en transportondernemingen werd in 63 procent van de gevallen kleine overtredingen van de regels geconstateerd.

Nergens werd een situatie aangetroffen waar werknemers onmiddellijk gevaar liepen om te worden blootgesteld aan een hoge dosis straling, aldus de inspectie.