Ziekenhuisdirecteuren verdienen te veel

De meeste ziekenhuisdirecteuren verdienden in 2010 nog steeds meer dan de balkenendenorm van 190 duizend euro per jaar. Dat concludeert het Financieele Dagblad woensdag op basis van onderzoek in de jaarverslagen van de ziekenhuizen. Gemiddeld verdiende de bazen van ziekenhuizen ruim 240 duizend euro per jaar.

Ruim negentig procent van de directeuren kwam boven het maximale bedrag uit dat bestuurders in de publieke en semipublieke sector mogen verdienen. Dat is evenveel als in 2009.

Ook de door de branche zelf gestelde maximale beloning wordt door veel directeuren overschreden. Veertig procent verdient meer dan de 247 duizend euro die toegestaan is voor directeuren van complexe instellingen of van ziekenhuizen die in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld zijn.

Uit de jaarverslagen blijkt verder dat de resultaten van de meeste ziekenhuizen afgelopen jaar postief waren. Gemiddeld was de winstmarge twee procent. Ziekenhuizen zouden echter nog onvoldoende voorbereid zijn op slechtere jaren.

Gemiddeld bedroeg het eigen vermogen van de ziekenhuizen veertien procent van het balanstotaal. De sector heeft zelf eerder gesteld dat vijftien procent het minimum is.


Ziekenhuisdirecteuren verdienen te veel (Foto: Novum)