'Zedelijke boerkini voorbeeld voor gereformeerden'

Bevindelijk gereformeerden kunnen nog wat leren van moslims als het gaat om zedelijkheid in het zwembad. Dat stelt de Landelijke Stichting ter Bevordering van de Staatkundig Gereformeerde Beginselen (LSBSGB), schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

'Zelfs' onder bevindelijk gereformeerden (orthodox-protestanten) zou de badmode nog maar weinig van het lichaam verhullen, terwijl moslima's zich kuis kleden in boerkini, badkleding die vrijwel het gehele lichaam bedekt. In het LSBSGB-blad In het spoor noemt de redactie het 'beschamend' dat deze 'afgodendienaars' het zevende gebod beter begrijpen en in de praktijk brengen.

PVV-leider Geert Wilders zou zich niet moeten verzetten tegen de boerkini, maar tegen Nederlanders die op stranden 'beslist onzedelijk gekleed gaan'. Het liefst zou de stichting ook het gemengd zwemmen aangepakt zien. In het artikel herinnert de stichting eraan dat ook dit tot in de jaren veertig taboe was.

In de Tweede Wereldoorlog werd in veel gemeenten onder NSB-invloed gemengd zwemmen toegestaan. Na de oorlog keerde het verbod slechts in enkele gemeenten terug. In Staphorst sneuvelde het verbod pas in 1979 en in Genemuiden in 1996.