Kort geding om antisemitische spreekkoren ADO

ADO Den Haag wordt voor de rechter gesleept omdat de club te weinig zou doen tegen antisemitische spreekkoren. Volgens de Stichting Bestrijding Antisemitisme moet de club wedstrijden onmiddellijk stilleggen als dergelijke spreekkoren worden aangeheven.

De stichting verwijst naar het handboek veiligheid van de KNVB. De stichting concludeert uit het handboek dat een wedstrijd onmiddellijk moet worden gestaakt als er kwetsende spreekkoren zijn te horen. In het handboek wordt het stilleggen van de wedstrijd echter alleen als een van de laatste opties genoemd.

Een woordvoerder van ADO Den Haag zegt de protocollen van de KNVB te volgen. "Maar dat was voor de stichting kennelijk niet voldoende."

Aanleiding voor de zaak is een wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax van 16 maart. Al voor de wedstrijd zou de stichting de club hebben gevraagd streng op te treden tegen spreekkoren.

Tijdens de hele wedstrijd waren volgens de stichting antisemitische spreekkoren te horen. "In de pauze riep de stadionspeaker van de club het publiek zelfs nog op om het elftal te blijven aanmoedigen", zegt een woordvoerder van de stichting.

Een deel van het publiek zag dat volgens hem als aansporing om door te gaan met de antisemitische leuzen. De stichting zegt te hopen dat de rechter ADO Den Haag opdraagt bij toekomstige gevallen de wedstrijd onmiddellijk te staken. Het kort geding dient 2 augustus.

Naar aanleiding van deze wedstrijd zei Ajax-voorzitter Uri Coronel dat voetbalclubs sneller moeten besluiten de wedstrijd te staken. Hij wees erop dat daar wel de steun van gemeente, politie en justitie voor nodig is. Een wedstrijd zou vaak niet worden gestaakt uit vrees voor vijftigduizend boze fans in de binnenstad.

De wedstrijd werd ook berucht doordat ADO-voetballer Lex Immers na de 3-2 overwinning op Ajax met supporters 'wij gaan op jodenjacht' had gescandeerd. Hij werd voor vier wedstrijden geschorst.

Vroeger was de scheidsrechter degene die moest besluiten of een wedstrijd moet worden stilgelegd vanwege kwetsende spreekkoren. Tegenwoordig ligt die taak echter bij de thuisspelende club. "De scheidsrechter heeft het vaak zo druk met de wedstrijd dat hij de spreekkoren niet eens hoort", zegt een woordvoerder van de KNVB. "We merken wel dat clubs die verantwoordelijkheid niet altijd nemen."

Naar aanleiding van de wedstrijd van 16 maart is de KNVB met beide clubs in overleg gegaan. Toen werd een plan van aanpak opgesteld om discriminerende spreekkoren tegen te gaan.

Het protocol voor spreekkoren houdt in dat een stadionspeaker eerst enkele keren het publiek oproept te stoppen met de kwetsende leuzen. Daarna kan de wedstrijd in overleg met de autoriteiten worden stilgelegd of afgeblazen. Een overweging daarbij is dat de openbare orde niet in gevaar komt.