Paus vraagt hulp voor Hoorn van Afrika

De internationale gemeenschap moet meer doen om de honderdduizenden mensen in de door droogte en honger geteisterde Hoorn van Afrika te helpen. Dat heeft paus Benedictus XVI zondag gezegd.

De paus sprak van een 'humanitaire catastrofe' en een 'zware test voor onze broeders en zusters, onder wie vele kinderen'. Volgens hulporganisaties is de hongersnood in het oosten van Afrika de ergste in jaren.

Ook Groot-Brittannië riep de rijke Europese landen op meer te doen om de tien miljoen mensen die door de droogte getroffen zijn bij te staan. "Het beetje hulp dat rijke Europese landen tot dusver hebben aangeboden is onbeduidend", zei minister van ontwikkelingssamenwerking Andrew Mitchell zaterdag. Hij zei dat de Britse regering zo'n zestig miljoen euro aan hulpgelden heeft vrijgemaakt en riep andere landen op ook een substantiele bijdrage te leveren.

De Somalische regering heeft de afgelopen jaren voor miljoenen euro's aan hulp van Arabische landen ontvangen. Dit geld is echter spoorloos, wat donoren heeft doen besluiten met hulpverleningsorganisaties en charitatieve instellingen samen te werken in plaats van met de Somalische regering.

De Verenigde Naties hebben zaterdag via een luchtbrug voorraden naar het zuiden van Somalië gebracht. Het betreft de eerste leverantie van hulpgoederen aan het gebied sinds moslimrebellen twee jaar geleden hulporganisaties die niet bereid waren de opstand financieel te steunen uit de regio verbanden. Eerder deze maand kregen de hulporganisaties te horen dat ze mochten terugkomen. Zij spreken van een hopeloze situatie in het gebied.


Paus vraagt hulp voor Hoorn van Afrika (Foto: Novum)