Murdoch biedt excuses aan

Mediamagnaat Rupert Murdoch biedt dit weekeinde in advertenties in alle landelijke Britse kranten excuses aan voor het afluisteren van telefoons door journalisten van de bladen van zijn bedrijf News Corporation. Hij betuigt 'diepe spijt voor het leed' dat de slachtoffers is aangedaan en dat niet sneller is ingegrepen om orde op zaken te stellen.

"We are sorry", luidt de tekst van de door Murdoch ondertekende advertentie van News International. "Ons bedrijf is gegrond op de gedachte dat een open en vrije pers een positieve kracht moet zijn in de samenleving. Wij moeten hieraan voldoen." In de advertentie kondigt Murdoch 'verdere concrete stappen' aan om zaken recht te zetten en aangerichte schade te verzachten.

Murdoch bood vrijdag ook persoonlijk 'volledige en oprechte verontschuldigingen' aan aan de nabestaanden van het vermoorde schoolmeisje Milly Dowler. De onthulling dat journalisten van het inmiddels opgedoekte schandaalblad News of the World in hun jacht op scoops haar voicemailbox hadden gekraakt vormde in het al langer lopende schandaal over illegale afluisterpraktijken de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Tegen omstanders die 'schande' riepen, zei de 80-jarige Murdoch dat hij als oprichter van het bedrijf 'walgde' van wat er gebeurd was. Volgens de advocaat van de familie toonde Murdoch zich tijdens het gesprek in een hotel in Londen 'zeer aangedaan'. Hij verontschuldigde zich 'ettelijke keren' bij de familie en stelde dat de handelwijze van NotW niet overeenstemde met de maatstaven die zijn eigen vader had gesteld toen hij zich in de nieuwsbranche begaf.

De nederige en beschaamde opstelling van Murdoch was heel anders dan de toon die hij nog aansloeg in een donderdag verschenen interview met The Wall Street Journal, ook een krant uit zijn stal. Daarin zei Murdoch dat het bedrijf slechts 'kleine fouten' had gemaakt en de crisis 'in elk opzicht uitermate goed' had afgehandeld. Ook zei hij dat alle negatieve koppen in de pers hem begonnen 'te irriteren'.


Murdoch biedt excuses aan (Foto: Novum)