Verwarring bij toeristen rondom wietpas

Toeristen zijn in verwarring door berichten in de buitenlandse pers dat de wietpas op korte termijn wordt ingevoerd in Nederland. Dat meldt vrijdag de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) in Amsterdam, die bezoekers van de hoofdstad duidelijk wil maken dat dat totaal niet aan de orde is.

In diverse media in andere landen wordt volgens de bond de suggestie gewekt dat toeristen binnenkort geen coffeeshops meer kunnen bezoeken. Deze berichtgeving heeft geen enkele grondslag, aldus de BCD.

De burgemeester en de gemeenteraad van Amsterdam zijn radicaal tegen de plannen, die volgens de bond dan ook nooit zullen worden ingevoerd in Amsterdam.

De coffeeshops zeggen al dertig jaar zorg te dragen voor een 'veilige en gecontroleerde' omgeving om softdrugs te gebruiken. "En dit blijft zo in de toekomst, dus toeristen hoeven geen cannabis op straat te kopen." De gemeente vreest dat de handel zich verplaatst naar de straat, wat voor veel overlast zorgt.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is vastbesloten de wietpas verplicht te maken voor een bezoek aan een coffeeshop. De pas is alleen verkrijgbaar voor wie in Nederland woont. Opstelten is niet bang voor verzet uit gemeenten en denkt dat hij lokale bestuurders kan overtuigen van het nut van de pas. De bewindsman hoopt de wietpas in de loop van het jaar in te kunnen voeren in het zuiden van het land en daarna in de rest van Nederland.

De Raad van State oordeelde onlangs dat mensen die niet in Nederland wonen de toegang tot een coffeeshop mag worden ontzegd. Het is wel een inbreuk op het recht op het vrij verrichten van diensten, maar die inbreuk is volgens de hoogste bestuursrechter toegestaan om het drugstoerisme en de daarmee gepaard gaande overlast tegen te gaan. Er zijn volgens de Raad van State 'objectieve en redelijke gronden' voor het onderscheid naar nationaliteit.