Amsterdamse treiterambtenaar eerder op vakantie

De Amsterdamse topambtenaar die een schrikbewind zou voeren op zijn afdeling gaat een week eerder met vakantie. De afgelopen week ontstond er ophef over de directeur van de dienst Dienstverlening en Facilitair Management, na publicaties over zijn gedrag. Hij zou medewerkers stelselmatig schofferen en intimideren en ambtenaren onder druk zetten om te vertrekken, schreef Het Parool.

Burgemeester Eberhard van der Laan laat de gemeenteraad weten de anonieme klachten die in de artikelen naar voren komen serieus te nemen. Hij benadrukt dat de gemeente 'strenge normen hanteert als het gaat om integriteit van en omgangsvormen tussen medewerkers binnen de gemeente'.

Het onderzoek dat al liep naar de topambtenaar wordt verbreed, laat de burgemeester weten. De ambtenaar heeft zelf aangegeven een week eerder dan gepland op vakantie te gaan. De gemeentesecretaris heeft inmiddels gesproken met de directeur en met medewerkers van de dienst.

De topambtenaar zou medewerkers afblaffen en kleineren. In Het Parool spreken medewerkers van 'geestelijke vernedering'. "Hij geeft je het idee dat je de enige bent die disfunctioneert", zegt een van hen. Een ander zegt dat mensen huilend weglopen uit vergaderingen. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop op de afdeling zou erg hoog zijn.