Grootste marihuanaplantage Mexico opgerold

Het Mexicaanse leger heeft de grootste marihuanaplantage uit de geschiedenis van Mexico opgerold. Het gaat om een kwekerij van maar liefst 120 hectare. Dit heeft het Mexicaanse ministerie van defensie donderdag bekendgemaakt.

De plantage, vier keer zo groot als de tot dusverre grootste kwekerij die in 1984 bij een ranch in de deelstaat Chihuahua werd ontdekt, bevond zich in de Baja California woestijn, zo'n 250 kilometer ten zuiden van Tijuana, vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de grens ligt het Californische San Diego.

De marihuanaplanten waren afgedekt met zwart horrendoek, een gebruikelijke methode bij Mexicaanse boerenbedrijven om gewassen tegen de felle zon te beschermen. Om die reden was vanuit de lucht niet te zien dat het om een marihuanakwekerij ging, zei legerwoordvoerder generaal Alfonso Duarte. Pas toen de soldaten de afgelegen plantage te voet naderden, werd dat duidelijk. Zij troffen duizenden marihuanaplanten - sommige wel 2,5 meter hoog.

Duarte zei dat naar schatting zestig mensen op de plantage werkzaam waren. Toen zij de soldaten zagen aankomen, namen zij de benen.

De opbrengst van de kwekerij wordt geschat op rond de 120 ton marihuana, met een straatwaarde van omgerekend een kleine 115 miljoen euro per jaar. De planten zullen worden verbrand, zei Duarte.