Ontwerp Westermoskee mag niet worden gebruikt

De moskeevereniging Aya Sofia mag geen gebruikmaken van het ontwerp van de Westermoskee. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de Franse architecten die het ontwerp hebben gemaakt.

De rechtbank bepaalde dat er op de plek in Amsterdam-West waar de moskee zou moeten komen ook geen ander gebouw mag worden gebouwd. Er mogen geen veranderingen worden aangebracht in het ontwerp voor het Riva-terrein, oordeelt de rechtbank. De architecten wilden niet dat hun ontwerp nog gebruikt zou worden omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de uitvoering van de plannen.

In oktober kreeg de vereniging nog toestemming om te beginnen aan de eerste fase van de bouw van de moskee. De grond waarop het gebouw moet verrijzen mocht bouwklaar worden gemaakt.

De bouw van de Westermoskee is al jaren een hoofdpijndossier. Aya Sofia ligt overhoop met moederorganisatie Milli Görüs en het stadsdeel en woningcorporatie Stadgenoot hebben beslag gelegd op het geld van de moskeevereniging. De eerste symbolische paal op het Riva-terrein werd drie jaar geleden geslagen, maar daarna is er niet verder gebouwd.

Tegen het vonnis kan nog beroep worden aangetekend.