'Woningmarkt terug naar de top'

De verhuisplannen door de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent zijn enorm toegenomen, stelt USP Marketing Consultancy op basis van een onderzoek onder 800 consumenten. Volgens het bureau gaat de Nederlandse woningmarkt weer naar het niveau van voor de crisis.

"De regeling kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties afhankelijk van de mate waarin de extra vraag aansluit op het woningaanbod. Hiermee kan verwacht worden dat het aantal woningtransacties in Nederland weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt", aldus USP.

Toch zet het onderzoeksbureau kanttekeningen bij hun eigen bevindingen: "Tussen verhuisplannen en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen ligt echter vaak nog een groot verschil. Het aantal transacties in koopwoningen lag voor de crisis rond de 200.000. In 2009 en 2010 was het aantal koopwoning transacties aanzienlijk lager met circa 126.000 transacties als gevolg van de economische crisis. Uitgaande van deze cijfers is het daarom niet aannemelijk dat iedereen met verhuisplannen ook daadwerkelijk zal verhuizen."