Moordverdachte vrij door slordig politiewerk

Een verdachte van de moord op de 63-jarige Ton Boomgaard uit Loosdrecht is voorlopig op vrije voeten gekomen vanwege onnauwkeurig politiewerk. De Amsterdamse rechtbank oordeelde donderdag dat de politie bij het vastleggen van het verhoor van de 31-jarige man te kort door de bocht is gegaan.

De Gooise aannemer vond op de avond van 27 februari 2009 de dood tijdens een roofmoord in zijn woning aan de Loodijk in 's Graveland. Na een worsteling bonden de drie daders hem vast op een stoel, waarna ze hem door zijn hoofd schoten. Ze gingen ervandoor met geld en sieraden. Tijdens de overval sloten de criminelen zijn vrouw en twee kleinkinderen op in de kelder van de villa.

Een man uit Almere werd verdachte, nadat sporen van een inbraak die hij pleegde overeen bleken te komen met dna dat was gevonden op een bril in de vluchtauto van de roofmoord. Hij bekende daarop die auto te hebben gestolen.

Maar het proces-verbaal daarover van de politie was volgens de rechtbank 'te kernachtig' weergegeven. Volgens zijn advocaat zou de man wel hebben verklaard dat hij de bril na de diefstal van de auto erin had achtergelaten, maar niet dat hij ook bij de roofmoord betrokken was geweest. Ook de officier van justitie moest erkennen dat de politie 'te boud' te werk was gegaan in het verslag van het verhoor.

Om tot een beslissing te komen over de vervolging, gaat de rechtbank nu eerst de band van het gesprek met de verdachte afluisteren. Tot de zaak opnieuw wordt behandeld, is hij vrij man. Hij heeft ongeveer een jaar in de cel gezeten.