Meer programma's met gesproken ondertiteling

Het aantal televisieprogramma's van de publieke omroep dat is voorzien van gesproken ondertiteling groeit. Daardoor zijn steeds meer uitzendingen toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Minister van Cultuur Marja van Bijsterveldt (CDA) liet dat donderdag weten aan de Tweede Kamer. Het aantal programma's waarvan de ondertitels wordt uitgesproken nam vorig jaar toe van zestig naar zeventig procent.

Van Bijsterveldt verwacht dat het aantal dit jaar verder stijgt tot 85 procent. De minister wil dat 95 procent van de programma's in 2012 voorzien is van de toegankelijkheidsvoorziening voor slechtzienden.

"Mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen, moeten ook hun favoriete programma's op televisie kunnen volgen. Ik verwacht van de publieke omroep dat over anderhalf jaar bijna alle programma's op televisie voor deze mensen toegankelijk zijn", aldus de minister. Zij gaat de publieke omroep daartoe echter niet verplichten.

Blinden en slechtzienden kunnen met een speciale ontvanger beschikken over gesproken ondertiteling bij anderstalige programma's. Volgens gegevens van de publieke omroep hebben ongeveer vijfduizend mensen een dergelijke ontvanger.