Schutter vliegveld Frankfurt aangeklaagd

Duitse aanklagers hebben de Albanese Kosovaar die op 2 maart op het vliegveld van Frankfurt een shuttlebus van het Amerikaanse leger onder vuur nam in staat van beschuldiging gesteld. Dat hebben de aanklagers donderdag bekendgemaakt. De 21-jarige Arid Uka is moord en poging tot moord ten laste gelegd.

Bij de schietpartij kwamen twee Amerikaanse soldaten om het leven. Kort na zijn aanhouding bekende Uka schuld bekend. Als hij veroordeeld wordt kan hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Uka werd tot zijn daad gebracht door radicale video's op internet, zeiden de aanklagers. De jongeman heeft de avond voor de schietpartij een video bekeken waarop wreedheden begaan door Amerikaanse soldaten in Afghanistan te zien zouden zijn. Het ging echter om een fragment uit de anti-oorlogsfilm Redacted, aldus de Duitse autoriteiten.

Uit onderzoek is gebleken dat Uka geen banden heeft met terroristische organisaties. "Hij was een eenling die geradicaliseerd is door radicaalislamitische propaganda op het internet", zei een woordvoerder van het openbaar ministerie. "Dat toont volgens ons aan hoe gevaarlijk dit soort internetpropaganda kan zijn."

Volgens de advocaat van Uka, Jens Jörg Hoffman, heeft zijn cliënt gedetailleerde verklaringen afgelegd en spreekt hij de beschuldigingen niet tegen. "Er is een ruime hoeveelheid aan bewijs en ooggetuigen. Wat valt er verder te betwisten?", aldus Hoffman.

Uka is op 2 maart naar het vliegveld van Frankfurt gegaan met een pistool, extra munitie en twee messen. Toen hij twee Amerikaanse militairen op de luchthaven zag is hij ze gevolgd naar hun bus. Hij wist twee militairen dood te schieten en twee te verwonden, waarna zijn wapen blokkeerde. Uka sloeg daarop op de vlucht.

Een van de leden van de Amerikaanse luchtmacht zette de achtervolging in. Uiteindelijk werd Uka door twee federale Duitse agenten aangehouden. De verwachting is dat het proces aan het einde van de zomer begint.