Aanslagen Fashion Centre gelinkt met bankieren

Het geweld rond het World Fashion Centre in Amsterdam-West heeft een directe relatie met de wereld van het ondergronds bankieren. Die conclusie trekt de recherche in de hoofdstad uit lopend onderzoek.

De politie heeft in samenwerking met het World Fashion Centre extra maatregelen getroffen. Zo is er dag en nacht verscherpt rijdend toezicht, ook onherkenbaar. Het centrum heeft de beveiliging geïntensiveerd.

De laatste vijf weken werden diverse aanslagen gepleegd bij het World Fashion Centre op het Koningin Wilhelminaplein. Deze week werd een explosief bij een winkel naar binnen gegooid. Op 30 mei werd op ruiten geschoten en 20 juni werd een granaat naar binnen gegooid bij een kledingzaak. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Verder heeft het World Fashion Centre het toelatingsbeleid voor nieuwe huurders verscherpt. Het management wil alles in het werk stellen om het groothandelscentrum te zuiveren van huurders die bij ondergronds bankieren betrokken blijken te zijn, meldt de politie donderdag.

De huurders van de bedrijfsruimten waar de geweldsincidenten zich voordeden, werken nauwelijks mee aan het onderzoek en weigeren informatie te verstrekken over de toedracht of achtergrond van de aanslagen.

Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen tussen criminelen regelt.