[Tour] Boasson Hagen wint langste etappe

Edvald Boasson Hagen heeft vandaag de langste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Noor was in de sprint van de 226,5 kilometer lange dag tussen Dinan en Lisieux in de sprint te sterk voor Matthew Goss en geletruidrager Thor Hushovd. Johnny Hoogerland verzekerde zich onderweg van de bolletjestrui.

In de langste rit ontstond er al vroeg een kopgroep met Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Hoogerland, de Italiaan Adriano Malori (Lampre), de Colombiaan Leonardo Duque (Cofidis) en de Fransman Anthony Roux (FDJ). Zij pakten een voorsprong van ruim elf minuten. Onder aanvoering van onder meer HTC werd dit gat snel kleiner, waardoor er met nog zestig kilometer voor de wielen nog maar twee minuten van over gebleven waren. Hoogerland had ondertussen goede zaken gedaan voor het bergklassement door bij colletjes van de derde categorie als eerste en tweede boven te komen.

Omdat Roux er beter voor stond in dat klassement besloot Westra er op zestig kilometer van de meet samen met Malori vandoor te gaan. Het duo pakte weer meer voorsprong op het peloton, terwijl de drie overige vluchters werden ingerekend. Westra pakte op een klimmetje van de vierde categorie nog het laatste punt van de dag. Bij de Fries was de pijp daarna leeg en op minder dan twintig kilometer van de meet werd hij ingelopen.

Malori was ondertussen er in zijn eentje vandoor gegaan, maar bij de Italiaan zat ook de lange vlucht in de benen en hij werd op drie kilometer van de streep op het laatste klimmetje dan ook teruggepakt. Jelle Vanendert (Lotto) plaatste hier samen met Thomas Voecler (Europcar) een aanval, maar zij konden geen beslissend gat slaan. Nadat ook een aanval van Bauke Mollema (Rabobank) in de laatste kilometer onschadelijk was gemaakt werd er gesprint om de zege. Door de lastige finale waren de echte sprinters kansloos en kon Boasson Hagen winnen voor Goss en Hushovd.

Uitslag vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky 5:13.37
2 Matthew Goss Aus HTC-Highroad z.t.
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
4 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
5 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
6 Arthur Vichot Fra FDJ z.t.
7 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
8 Gerald Ciolek Dui Quick Step z.t.
9 Marco Marcato Ita Vacansoleil z.t.
10 Arnold Jeannesson Fra FDJ z.t.
23 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.


Stand na vijfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 22:50.34
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GB Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GB Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
14 Robert Gesink NED Rabobank +0.20