De Jager: banken desnoods dwingen tot Griekse steun

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt donderdag als eerste minister in de eurozone dat het niet realistisch is om te verwachten dat banken hun Griekse schulden vrijwillig doorrollen en dat enige dwang daarbij acceptabel is.

"Ik denk dat we moeten accepteren dat een vrijwillige bijdrage niet reëel is", zegt De Jager, een uitgesproken voorstander van een bijdrage van de private sector aan de Griekse steunleningen. "Als een verplichte bijdrage van de banken leidt tot een geïsoleerde 'rating event', dan is dat niet zo erg, omdat Griekenland nu toch niet op de kapitaalmarkt zit en dat voorlopig ook niet zal zijn", zei de minister donderdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

De financiële ministers in de eurozone gaan Griekenland steunen met een tweede financieel steunpakket, maar willen dat ook banken een bijdrage leveren, onder politieke druk om de last voor de belastingbetaler te beperken. De afgelopen dagen werd gezocht naar mogelijkheden om die bijdrage 'vrijwillig' te laten zijn, omdat kredietbeoordelaars anders roet in het eten kunnen gooien: zij kunnen Griekenland als wanbetaler aanmerken als de bijdrage van de private partijen niet vrijwillig is.

Een woordvoerder van het minister bevestigde donderdag de uitspraken en zei dat ze de positie van Nederland tegenover Griekenland bevestigen. "Ons uitgangspunt is dat we een substantiële bijdrage van de private sector willen", aldus de woordvoerder.


De Jager: banken desnoods dwingen tot Griekse steun (Foto: Novum)