Zuid-Korea daagt 46 voetballers om fraude

Zuid-Korea heeft nog eens 46 voetballers aangeklaagd vanwege hun betrokkenheid in een wijdverbreid omkoopschandaal. De spelers zouden geld hebben aangenomen voor het beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden. Volgens openbare aanklagers in het Aziatische land is er in ieder geval bij vijftien duels sprake van fraude.

De Zuid-Koreaanse overheid dreigde eerder nog de hoogste competitie in het land, de K-League, stop te zetten als meerdere teams bij het schandaal betrokken raakten. Naast de spelers zijn ook elf niet-voetballers, waaronder illegale gokbazen en leden van criminele organisaties, aangeklaagd.

De belangrijkste speler die onder verdenking staat is de 26-voudig Koreaans international Choi Sung-kuk van Suwon Bluewings. Choi zou vorig jaar vier miljoen euro hebben ontvangen om uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden.

Het Zuid-Koreaanse voetbal is momenteel in de ban van het omkopingsschandaal. Vorige maand werden vijftien mensen, onder wie elf spelers uit de K-League, aangeklaagd. Een oud-voetballer, die als bemiddelaar zou hebben gewerkt, werd in mei dood gevonden na een schijnbare zelfmoord.