'Kabinet blaast lucht in huizenzeepbel'

Met de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent probeert het kabinet extra lucht in de Nederlandse huizenzeepbel te blazen. Dit zegt econoom en RTL Z-beurscommentator Mathijs Bouman woensdag in een column in Het Financieele Dagblad.

Bouwlobby
Volgens Bouman heeft de bouw een flinke vinger in de Haagse pap: "We danken de meevaller aan de vaderlandse bouwlobby. Die wees Den Haag op de rampen die de Nederlandse bouwsector zouden treffen zonder steun van de overheid. Naast de lage btw voor verbouwingen werd de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie met een jaar verlengd en de hypotheekrenteaftrek voor mensen met twee huizen opgerekt. Alles bij elkaar pompte de overheid voor 195 miljoen euro in de woningmarkt, plus de impliciete kosten van de hypotheekgaranties. Eerder had het kabinet al voor 395 miljoen euro extra in de woningbouw gestoken."

Hij vraagt zich af of het wel eerlijk is dat de bouw zo wordt ondersteund: "Dat is mooi voor de bouwers en huiseigenaren maar behoorlijk frustrerend voor andere slachtoffers van de crisis. Winkeliers die al jaren de klanten zien kijken zonder kopen en zakelijke dienstverleners die hun omzet zagen kelderen, zien het schaarse belastinggeld zomaar naar de bouwsector en woningmarkt stromen. Ook kunstenaars zonder subsidie en patiënten zonder persoonsgebonden budget vragen zich af: waarom zij wel en wij niet?"

Overheid wil huizencrisis voorkomen
"De reden is evident. Er zijn zo veel mensen en bedrijven afhankelijk van optimisme op de woningmarkt, dat de overheid er alles aan zal doen om een echte huizencrisis te voorkomen. Zonder dag en nacht draaiende betonmolens, zonder stijgende huizenprijzen die tophypotheken laten wegsmelten, zonder huiseigenaren die hun overwaarde verbrassen aan nieuwe keukens en whirlpools, komt de economie tot stilstand", vervolgt de beurscommentator.

Bouman verwijt het kabinet-Rutte angst: "De Nederlandse huizenmarkt is simpelweg 'too big to fail'. We kunnen een bouw- en huizencrisis niet dragen. Of beter: de overheid durft niet uit te vinden hoe het zou zijn als de prijzen fors zouden dalen. Maar één subsidieronde is niet genoeg om de huizenprijzen langdurig hoog te houden en de orderportefeuilles van de bouwbedrijven gevuld. Er moet steeds nieuw geld bij." De econoom vreest ook dat het beperken van de hypotheekrenteaftrek moeilijker wordt nu de overdrachtsbelasting voor tweederde is afgeschaft.

Laat de prijzen dalen
Volgens Bouman is de oplossing voor de woningmarkt eigenlijk heel simpel: "Hier mijn voorstel: stop met reanimeren van de huizenmarkt. Laat de prijzen gewoon flink dalen, zodat huizen weer betaalbaar worden, starters geen ondraaglijke leningen hoeven te sluiten en vraag en aanbod weer bij elkaar komen."