Berlusconi verwijdert 'bezuiniging' na ophef

In het enorme pakket bezuinigingsmaatregelen voor Italië, ter waarde van 47 miljard euro, was een maatregel opgenomen die zou hebben voorkomen dat de investeringsmaatschappij van premier Silvio Berlusconi een grote boete moet betalen. Na woedende reacties van oppositiepartijen besloot Berlusconi de passage te verwijderen.

Fininvest, het investeringsbedrijf dat indirect door de familie van Berlusconi wordt beheerd, kreeg twee jaar geleden een boete van 750 miljoen euro opgelegd wegens corruptie rond de overname van de uitgeverij Mondadori in de jaren negentig. Later deze week wordt een uitspraak in de beroepszaak verwacht. Volgens Italiaanse media heeft Fininvest ondertussen nog geen euro van de boete betaald.

De in het bezuinigingspakket verborgen maatregel werd pas ontdekt na een herziening door het kantoor van de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Het ministerie van financiën wilde niet reageren op de ontdekking, maar annuleerde een presentatie van het bezuinigingspakket, die dinsdag op de agenda stond. Uiteindelijk besloot Berlusconi de maatregel uit de tekst te schrappen.