Roze Zaterdag in Groningen begonnen

In Groningen is Roze Zaterdag officieel begonnen. De officiële opening vond in de nacht van vrijdag op zaterdag rond middernacht plaats op de Grote Markt. Roze Zaterdag bestaat al ruim dertig jaar en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Het begon in 1979 in Amsterdam en wordt sinds 1981 jaarlijks in een andere stad georganiseerd.

Roze Zaterdag in Groningen is een driedaags feest, dat eigenlijk vrijdag al begon. Het programma bestaat uit muziek, debatten, cultuur, sport en een parade door de binnenstad. In totaal worden van buiten Groningen dertigduizend bezoekers verwacht.

Het is de tweede keer dat Groningen het evenement organiseert. Twee mensen die ook betrokken waren bij het festijn in 1985 in Groningen bevinden zich onder de initiatiefnemers voor het evenement van dit jaar.

Roze Zaterdag wordt normaal gesproken op de laatste zaterdag van juni gehouden. Dit jaar is besloten het een week uit te stellen, omdat de combinatie met de TT in Assen tot praktische bezwaren leidde.

De eerste Roze Zaterdag werd in juni 1978 georganiseerd. In dezelfde maand het jaar daarvoor vond al de eerste homodemonstratie op de laatste zaterdag plaats, die werd gehouden door de Internationale Lesbische Alliantie. Deze demonstratie was gericht tegen een antihomo-campagne van de Amerikaanse Anita Bryant en trok tweeduizend deelnemers.

Vanaf 1979 werd de naam Roze Zaterdag gebruikt. Twee jaar later vond de demonstratie voor het eerst buiten Amsterdam plaats, in Den Bosch. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad, en is het protestkarakter veranderd in een parade die de diversiteit van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders wil tonen en zo het begrip wil vergroten.