Over vijf jaar computers opstarten zonder wachttijd

Hardwarefabrikant IBM heeft een opslaggeheugen ontwikkeld dat honderd keer sneller is dan de bekende flashgeheugenkaartjes. Computers zouden hierdoor zonder laadtijden kunnen opstarten. De techniek zou binnen vijf jaar op de markt moeten komen. Dat heeft het hardwarebedrijf donderdag bekendgemaakt.

De opslagtechniek, die bekend staat als phase-changememory (PCM), is goedkoper, sneller en duurzamer. Volgens de hardwaregigant kan PCM gebruikt worden in mobiele telefoons, maar ook in grote computerclusters die dienen voor gigantische dataopslag.

Binnen vijf jaar moet PCM zorgen voor een nieuwe richting in dataopslag. "De opkomst van nieuwe computermodellen waarbij data centraal wordt opgeslagen, vraagt om meer kracht en vooral hogere efficiëntie", meent Dr. Haris Pozidis van het onderzoekslab IBM Research in Zurich.

Eind april maakte computergigant Intel bekend dat het werkt aan een opvolger van de datatransfer Thunderbolt. Deze techniek werd onlangs geïntroduceerd in de nieuwste versie van de Macbook Pro en maakt het mogelijk tien gigabyte per seconde over te zetten. In 2015 wil Intel met vijftig gigabyte per seconde data kunnen overzetten tussen apparaten.


Over vijf jaar computers opstarten zonder wachttijd (Foto: Novum)